Itinerari 8

AMETLLA DE MAR - ULLDECONA (215 km)

Comarques: Baix Ebre / Montsià

1. Ametlla de Mar

Què veure?

Inicieu l’Itinerari 8 a la població costanera de l’Ametlla de Mar en la comarca del Baix Ebre. La capital del Baix Ebre és Tortosa, travessada pel riu Ebre, que serà naturalment un dels eixos unificadors del vostre recorregut.

L’Ametlla de Mar té uns 6.000 habitants que s’anomenen els calers o caleros perquè aquesta població es diu també La Cala. Efectivament la població està enclavada en una cala natural que, com d’altres en les proximitats, han sigut des de l’antiguitat refugis naturals de la costa molt confortables per a navegants i pescadors. Té un actiu port pesquer i també un ampli port esportiu. Avui, els dos motors econòmics del municipi són el turisme i la pesca. Pel que fa a la pesca és coneguda la tonyina roja criada i comercialitzada a l’Ametlla a nivell nacional i internacional. I pel que fa al turisme, la costa de l’Ametlla, fins a Sant Jordi d’Alfama, té gairebé 15 kms de costa captivadora en què s’alternen els penya-segats baixos i perfils abruptes amb innombrables raconades, cales, caletes i platges de sorra i de còdols on es pot gaudir de sol, mar i cel amb el rerefons de les pinedes verdes i aromàtiques. Visiteu la web de l’Ajuntament: www.ametllamar.cat

2. Ampolla

Què veure?

Des de l’Ametlla de Mar us dirigireu a l’Ampolla per la carretera N 340. L’Ampolla és la porta nord del Delta de l’Ebre i té al davant la punta del Fangar del Delta.

L’Ampolla és un lluminós poblet costaner (2.200 habitants) que es dedica sobretot a la pesca i al turisme. Té port pesquer i llotja de peix amb subhasta diària. També té port esportiu.

En aquest poble és recomanable, si voleu fer salut, emprendre una excursió a peu des del poble fins a la Cala de l’Àliga seguint el GR-92 en direcció nord (7 kms. d’anada). Poc desnivell i arran de mar passant per trams rocosos de colors rogencs, ocres i daurats i per caletes de sorra o còdols. I sempre amb la pineda verda a un costat i el mar verd i blau a l’altra. Si a sobre, us fa un cel blau i clar, l’excursió pot ser memorable, relaxadora i molt fotogènica!!

Al sud del poble, en la platja de l’Arenal, i ja dins del Parc del Delta, podem veure la Gola de la Bassa de les Olles que és la llacuna més petita del Delta. Visiteu la web de l’Ajuntament: www.ampolla.cat

Allotjament

Hotels Cap Roig (L’Ampolla) ***
Hotel Flamingo (L’Ampolla) ****
Hotels les Oliveres (L’Ampolla) ****

3. Tortosa

Què veure?

Continuareu el vostre viatge per la carretera N 340 direcció Amposta fins a trobar la desviació cap a Tortosa per la carretera C 42 fins a la capital del Baix Ebre.

Tortosa, amb uns 25.000 habitants, és la capital de la comarca del Baix Ebre. El riu Ebre és el seu eix i el seu nervi vital. El riu, que ja es troba en el tram final del seu curs, llisca immens, mandrós i del color del fang que arrossega i que és el que fa créixer sense parar el Delta de l’Ebre.

A Tortosa, ciutat carregada d’història, podeu visitar el Castell de la Suda (s. X) a la part alta de la ciutat i que ja havia estat l’antiga acròpolis romana. Té un recinte emmurallat. També la Catedral de Santa Maria (s. XV) d’estil gòtic i façana barroca. El barri jueu o el Call és un dels més antics de Catalunya. Visiteu la web de l’Ajuntament: www.tortosa.cat

Assut de Xerta

Si remunteu uns quants kilòmetre el riu Ebre, podreu contemplar l’Assut de Xerta, seguint la carretera T 301. L’Assut és un grau o resclosa impressionant construït diagonalment en el riu, on neixen els canals construïts a dreta i esquerra de l’Ebre per abastir d’aigua els pobles i regar els extensos cultius d’horta i fruita de la comarca i fins els arrossars del Delta. Es un bell espectacle veure el cabdal del riu més gran de la península ibèrica saltant amb força desfermada una llarga resclosa construïda en diagonal.

Mont Caro

Una escapada també digne de consideració en aquest moment és la pujada al Mirador del Mont Caro (1.442 m d’alçada, sostre comarcal del Baix Ebre). Des de Tortosa us dirigireu a Roquetes i d’allí prendreu una senda asfaltada que després de travessar els oliverars de la planura de Tortosa us portarà serpentejant fins al cim del Mont Caro. El mirador és un balcó privilegiat que ens presenta en la seva totalitat la geografia de la planura de Tortosa i el dibuix de tot l’immens Delta de l’Ebre. Al voltant tindreu la serralada dels Ports de Beseit (Parc Natural).

Allotjament

Parador de Tortosa (Tortosa) ****
Hotel Berenguer IV (Tortosa) ***

4. Amposta i Deltebre

Què veure?

A continuació us invitem a dirigir-vos al cor del Delta que és la ciutat de Deltebre, passant per Amposta capital de la comarca Del Montsià. Des de Tortosa prendreu la carretera C 12 in direcció a Amposta.

Amposta és una ciutat d’uns 18.000 habitants a cavall del riu Ebre, travessat pel conegut Pont Penjant amb les seves dues robustes torres de pedra en forma d’arc de triomf que tensen els cables que sostenen l’estructura metàl·lica del pont. També és digne de menció el Castell medieval d’Amposta, edificat pel àrabs al s. X, situada en el nucli antic vora el riu.

D’allí, un cop travessat el majestuós riu Ebre, prendreu la carretera TV 3454 en direcció a Deltebre, seguint el canal de l’esquerre del riu Ebre. A Deltebre és aconsellable anar a un dels punts d’Informació del Parc Natural del Delta on us proveireu de tota la informació sobre aquest extensíssim mar de terra plana guanyada al mar pel riu Ebre al llarg dels darrers segles i que anomenem el Delta de l’Ebre.

Per animar-vos, ja us podem avançar que el Parc Natural es va constituir l’any 1983 i té una superfície absolutament plana de 320 km2, formada per l’aportació continuada d’al·luvió de fang i llim del riu Ebre en desembocar al mar mediterrani. El riu és l’eix que al llarg del segles, ha creat badies, platges, dunes, salobrars, boscos de ribera, llacunes, illes fluvials i una massa de terra flonja, mitat fang llimós mitat compostatge molt apte pel cultiu intens de l’arròs. També és l’habitat de gran diversitat d’espècies aquàtiques, residents o migradores (ocells, rèptils i amfibis).

Una bona opció és (no) perdre’s calmosament per les estretes carreteres del Delta i observar, contemplar, flairar l’entorn. A la banda esquerra del riu podeu arribar-vos fins a la platja de Riumar i la Platja del Fangar fins a la punta del Fangar que és un immens desert de sorra i fang. Després tornareu a Deltebre per travessar l’Ebre pel flamant pont modern de Deltebre (2005) per accedir a la banda dreta del riu, Sant Jaume d’Enveja, des d’on podeu arribar-vos fins al Poble Nou del Delta i les llacunes de l’Encanyissada i el Clot. No us descuideu La Illa de Buda. I també recórrer la barra del Trabucador fins a la Punta de la Banya. Finalment us haurem de ficar dins el riu a bord d’una barca i fer un petit creuer arran d’aigua fins a la desembocadura del riu i pujar en alguna talaia de fusta, punt d’observació de la immensa planúria del Delta. Amb facilitat podreu gaudir de la presència d’algun estol de flamencs de pota vermella xipollejant en alguna de les llacunes. És un paisatge absolutament singular a Catalunya. Visiteu la web dels Ajuntaments: www.amposta.cat i www.deltebre.cat

5. Sant Carles de la Ràpita

Què veure?

Deixareu enrere els immensos arrossars del Delta i us dirigireu al portal sud del Delta que és la ciutat de Sant Carles de la Ràpita dins la comarca del Montsià. Ho fareu per la carretera de retorn a Amposta i allí agafareu la carretera N 340 en direcció a Sant Carles de la Ràpita.

Sant Carles de la Ràpita és una bonica i assolellada ciutat costanera de 12.500 habitants que està ben resguardada per la Serra del Montsià a l’esquena i a davant la badia o port natural dels Alfacs formada per la banya sud del Delta de l’Ebre. Té un antic port pesquer dels més importants de Catalunya amb llotja de peix i també un gran port esportiu. Els principals reclams són les platges assolellades i sobretot una exquisida gastronomia de marisc (musclos, ostres i llagostins vermells) de gran qualitat i merescuda reputació. Dins la badia dels Alfacs hi ha uns importants vivers de musclos i ostres que generen un producte de gran qualitat.

Per tenir una visió panoràmica de la badia i el poble, és convenient pujar a peu o en cotxe fins a Lo Mirador La Guardiola. Visiteu la web de l’Ajuntament: www.larapita.cat

Allotjament

Hotel del Port (St. Carles de la Ràpita)***
Hotel Can Batiste (St. Carles de la Ràpita)***

6. Ulldecona

Què veure?

La darrera destinació que us proposem en el vostre Itinerari actual és la població d’Ulldecona a l’extrem sud de Catalunya. Per fer-ho suggerim de retornar a Amposta per la carretera N 340 i allí prendre la carretera d’Ulldecona (T 331).

Passareu per l’ampla vall de la Foia entre la serra de Montsià i la serra de Godall. Vall preciosa, amb inclinacions suaus i grans extensions d’oliverars. A uns 4 kms. abans d’arribar a Ulldecona us desviareu a la dreta per pujar a l’Ermita de la Pietat, que s’alça majestuosa en el vessant sud est de la Serra de Godall. Des d’allí dalt tindreu unes vistes espectaculars de la vall de la Foia d’Ulldecona i de la serralada del Montsià que dóna nom a la comarca. Espai cultural i espiritual que consta d’església i hostatgeria. Digne de visita i contemplació sense pressa.

Ulldecona. Hi ha el Castell d’Ulldecona (s. XII) símbol identitari inqüestionable del poble, d’imponent silueta i caràcter. En el centre històric d’Ulldecona cal destacar l’Església de Sant Lluc, d’estil gòtic català que s’alça al centre de la vila i nombroses cases senyorials. També cal destacar un seguit de cases noucentistes i modernistes entre les que destaca la Casa de la Feligresa, obra del famós arquitecte Cèsar Martinell (deixeble de Gaudí).

I sobretot no deixeu d’anar a passejar-vos amb certa parsimònia pel Museu Natural de les Oliveres Mil·lenàries de Fondo de l’Arion, a pocs kilòmetres d’Ulldecona, creat l’any 2011 on podreu contemplar i gaudir de 35 exemplars d’oliveres mil·lenàries, autèntiques escultures vivents de grans soques i formes recargolades, capçades immenses, troncs gegantins i fruit abundant. Quan les seves immenses cabelleres de fulles de palmell blavós es regiren sota la força del cerç, es converteixen en un autèntic mar de plata. Aquesta vall ha sigut sempre molt fèrtil i l’oli ha sigut sempre un cultiu apreciat i de gran qualitat, gust i rendiment. Visiteu la web de l’Ajuntament: www.ulldecona.cat

Descarrega’t l’itinerari complet